ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASINDA VERGİ AVANTAJI
Emeklilik için prim günü eksik olanlar, hakları varsa askerlik ve doğum borçlanması yaparak eksik günlerinin bir kısmını veya tamamını kapatabilirler. Prim günü eksik olmasa bile askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapanların askerlik borçlanması yapması daha avantajlı koşullarda ve daha erken emekli olmalarına olanak sağlayabiliyor.
Vatandaş genel olarak beklemeyi tercih edip, emeklilik süresinin dolmasına kısa süre kala borçlanma yapma yoluna gidiyor. Askerlik ve doğum borçlanması yapmak için emekliliğe hak kazanma tarihini beklemek doğru değil. Borçlanmayı beklemeden yapmanın sağladığı avantajı sırayla anlatacağım.
Askerlik ve doğum borçlanmalarını asgari ücret üzerinden yapanlar 2024 yılında 1 günlük borçlanma için 213,36 TL prim ödüyorlar. Askerliğini 18 ay yapan kişi bu sürenin tamamını borçlanırsa 540 gün için 115.214 TL prim öder.
Kadınlar her bir çocuk için çocuk 2 yaşını dolduruncaya kadar olan dönemde boşta geçen sürelerle ilgili doğum borçlanması yapabiliyorlar. Bir çocuk için 720 gün doğum borçlanmasını asgari ücret üzerinden yapan bir kadın 153.619 TL öder.
BORÇLANMAYI ÇALIŞIRKEN YAP VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLAN
Gelir Vergisi Kanunu’na göre, ücret ve maaşlarda vergi kesintisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan prim ödemelerinden sonraki kazançlar üzerinden yapılır. Başka bir anlatımla SGK’ya yapılan her türlü prim ödemeleri kazançtan indirildikten sonra kalan kazanç tutarı üzerinden vergi kesilir. Askerlik ve doğum borçlanması primleri de aynı şekilde kazançtan indirilir.
Çoğu kişi böyle bir hakkı olduğunu bilmediği için vergi indiriminden yararlanmıyor. Vergi indirimi hakkından yararlanabilmek için borçlanmanın sigortalı olarak çalışmakta iken yapılması gerekir.