2017’de Birleşmiş Milletler 20 Mayıs’ı Dünya Arı Günü (World Bee Day) olarak kabul etti. 20 Mayıs Anton Jansa’nın doğum günü, kendisi memleketi olan Slovenya’da 18. yüzyılda modern arıcılık tekniklerinin geliştirilmesi konusunda öncülük yaptı.
DÜNYA ARI GÜNÜ’NÜN AMACI
Arılar, kimi ürünleri (bal, balmumu, arı sütü, polen, propolis) üretmenin yanısıra tozlaşmaya aracı olarak, bitkilerin ve besin ürünlerinin yeniden üremesine katkıda bulunur. Diğer tozlaşmaya katkıda bulunan türler gibi arılar da insan faaliyetlerinin giderek artan tehditleri altındadır. Arılar salt tozlaşmaya katkıda bulunmazlar, aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SGA) kapsamındaki biyo çeşitliliğin korunmasında da kritik rol oynarlar. Çevresel risklerin, yörel ekosistemlerin sağlığının bir nöbetçisi niteliğinde olan arı kolonilerinin varlıkları tarımsal mücadele ilaçlarından etkilenebilmektedir.
Arıların tozlaşmadaki önemleri, sürdürülebilir kalkınmaya katkıları ve karşı karşıya oldukları tehditler gibi hususlarda farkındalık yaratmak amacıyla BM tarafından tasarımlanmıştır.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin, bir kovanda beslenerek ve gerekli bakımının yapılarak, bu koloninin çoğalmasını sağlamak ve nektar salınımlarının olduğu dönemlerde ilk hedef bal olmakla birlikte yanı sıra arı sütü, bal, polen, propolis gibi arı ürünlerinin elde edilmesi ile tarımsal bir kazanç sağlayan ekonomik bir meslektir. Bu işi yapan kişilere ise arıcı denilmektedir.