Araştırma: Anne karnındaki bebekler lahana yenince kaşlarını çatarken, havuç yenince gülümsüyor
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, anne karnında bebeklerin anneleri lahana yediğinde kaşlarını çattığını, havuç yediğinde de gülümsediklerini ortaya çıkardı.
İngiltere'de yaklaşık 100 hamile kadın ve fetüsleri üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, anne karnındaki fetüsler anneleri lahana yedikten sonra kaşlarını çatarken, havuç yedikten sonra gülümsüyorlar.
Fetüslerin tatlara gerçek zamanlı olarak nasıl tepki verdiğinin değerlendirildiği araştırma kapsamında, çalışmaya katılan kadınlara söz konusu iki gıdanın toz halini içeren kapsüller verildi. Otuz beş kadın bir orta boy havuca eşdeğer, 34 kadın ise 100 gram doğranmış lahanaya eşdeğer gıda tüketirken, kalan 30 kadın ise ikisini de tüketmedi.
NBC News’den Aria Bendix’in haberine göre, yirmi dakika sonra, ultrason taramaları, lahana aromasına maruz kalan fetüslerin çoğunun yüzünü buruşturduğunu, havuca maruz kalanların çoğunun ise güldüğünü gösterdi. Bu arada kontrol grubunda aynı tepkiler görülmedi.
Araştırmanın yazarlarından ve Durham Üniversitesi Fetal ve Neonatal Araştırma Laboratuvarı Başkanı Nadja Reissland, "Annenin az önce tükettiği yiyecekle ilgili yüz ifadelerini ultrason taramasında gösterebilen ilk kişiler biziz" dedi.
Önceki araştırmalar, bir fetüsü çevreleyen amniyotik sıvının, hamile bir kişinin diyetine bağlı olarak farklı kokulara veya tatlara sahip olabileceğini göstermişti.
Yeni araştırmadaki fetüsler 32 ila 36 haftalık gebelik dönemindeydi. (Ortalama bir hamilelik, son adet döneminden itibaren 40 hafta sürer).
Reissland, ultrason görüntülerinde fetüslerin acı bir şey tadan çocukların ya da yetişkinlerin tepkilerine benzer tepkiler gösterdiğini, ancak fetüslerin gerçekten benzer duyguları yaşayıp yaşamadıklarının bilinmediğini söyledi.
Reissland, ultrasonlardaki yüz buruşturmaların "sadece acı bir tada tepki veren kas hareketleri olabileceğini" sözlerine ekledi.
Reissland, "24 ila 36 haftalık gebelik dönemine bakarsanız, ifadeleri giderek daha karmaşık hale geliyor" dedi.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde neonatoloji doçenti olan ve yeni araştırmada yer almayan Dr. Daniel Robinson da benzer şekilde, ultrason görüntülerinin fetüslerin mutluluğunu ya da hoşnutsuzluğunu gösterdiği şeklinde yorumlanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.