BEYNİNDE 500 MİLYON NÖRON VAR, KANI MAVİ AKIYOR...
Dünyanın en garip canlılarından biri olan ahtapotların beyninde 500 milyon nöron olduğunu ve kanının mavi aktığını duyanlar büyük şaşkınlık yaşıyorlar
Kahinatta bizimle birlikte yaşayan canlıların özellikleri her daim ilgimizi çekiyor. Bizimle birlikte yaşayan en garip canlılardan biri de ahtapotlar...Öyle ki ahtapotlar ilginç özellikleri sayesinde sık sık araştırmalara konu oluyorlar.
Ahtapotlar gerçekten çok ilginç canlılar. Nöronları bile sadece kafalarında değil, tüm vücutlarına yayılmış halde bulunuyor. İnsan beyninde 100 milyar nöron olduğu biliniyor. Ahtapotlardaysa 500 milyon civarında.
BULUNDUKLARI ÇEVREYE ÇOK KOLAY UYUM SAĞLIYORLAR
Onların en iyi bilinen yeteneğiyse bulundukları çevreye çabucak uyum sağlayıp, bir saniye gibi son derece kısa bir sürede renk ve şekil değiştirebiliyor olmaları. Bu muhteşem becerinin sırrı kanlarında saklı. Ahtapotun kanına mavi rengi veren hemosiyanin adlı pigment, zorlu koşullarda hayatta kalmasını da sağlıyor. Kandaki hemosiyanin proteini, bizdeki demirin aksine bakır atomları içermekte. Ahtapotların üç kalbi olduğu için normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyuyorlar. Hemosiyanin içindeki bakır atomları da fazla sayıda oksijen atomuyla bağlanabilme özelliğine sahip. Dolayısıyla kanlarına rengini veren bu madde, vücutlarının oksijen ihtiyacını üst seviyeden karşılayabilir durumda. Hatta o anda çevresinden oksijen elde edemiyor olsa bile kanında bu ihtiyacı bolca depolamış oluyor.
DÜŞÜK SICAKLIKLARDA BİLE HAYATTA KALABİLİYORLAR
Bu proteinin bir diğer faydası, birçok canlı için ölümcül etkiler doğurabilecek kadar düşük sıcaklıklarda bile hayatta kalmasını sağlaması. Araştırmacılar, ahtapotların uzaklara göç edemeyen bir tür olduğu gerçeğinden yola çıkarak, mavi kan adaptasyonunu bu nedenle geliştirdiklerini düşünüyorlar. Böylece zorlu koşullara bile kolayca uyum sağlıyor ve bulunduğu yeri değiştirmesi gerekmiyor.