AĞIZDAKİ ACI VE KÖTÜ TADIN NEDENLERİ
Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dişlerinizi temizlemenize yardımcı olurken oluşabilecek ağız içi enfeksiyonları ile diş eti hastalıklarını önleyen ve bakteri birikimini engeller. Antibakteriyel bir gargara kullanmak, dişlerinizden ve dilinizden kötü kokuya neden olan bakterileri de azaltabilir.
Ayrıca ağız kuruluğu, tükürük eksikliği nedeniyle acı bir tada neden olabilir. Genel olarak tükürüğünüz, kalıntıları yıkamak ve bakterileri en aza indirmek içindir. Tükürük oluşumunun az olması, ağzınızda bakteri geliştirme riski artar, bu da ağız kokusuna ve hatta enfeksiyona yol açabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olarak bilinen asit reflü, midenizin üst kısmındaki kasın çok zayıfladığı ve safranın yemek borusuna ulaşması ile oluşur. Bu, boğazınızı tahriş ederek göğüste veya karınınız da yanma hissine neden olabilir. Bu semptomlar da ağızda acı veya baharatlı bir tada neden olabilir.
Yüksek düzeyde stres, vücudunuzun stres tepkilerini harekete geçirebilir. Bazen bu, bir kişinin tat alma duyusunun değişmesine yol açabilir, bu da ağız kuruluğu ve kötü bir tat oluşumuna sebep olabilir. Diğer duyularımız gibi tat tomurcuklarımız da beynimizdeki sinirlerle doğrudan bağlantılıdır. Kötü bir tat hissetmek, sinirlerin travmasına bağlı olabilir. Bazı ilaçlar da acı tat tomurcuklarını etkileyebilir. Ağzınızdaki kötü bir tatla nasıl başa çıkacağınızı bilmek zor olabilir. Sorunu ele almanın en iyi yolu, altta yatan sorunları belirlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğinden, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmektir.