7 ADIMDA KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ AZALTIN
Kemik sürekli olarak parçalanan ve yenilenen canlı bir dokudur. Osteoporoz, yeni kemik oluşumunun eski kemik kaybına ayak uyduramaması durumunda ortaya çıkar. Osteoporoz tüm ırklardan kadın ve erkekleri etkiler. Ancak beyaz ve Asyalı kadınlar, özellikle de menopozu geçmiş yaşlı kadınlar en yüksek risk grubunda yer almaktadır. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve ağırlık kaldırma egzersizleri kemik kaybını önlemeye veya zaten zayıf olan kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.
OSTEOPOROZ AŞAĞIDAKİ GRUPLARDA GÖRÜLEBİLİR;
- Genetik yatkınlığı olanlarda - Tiroid ve paratiroid hastalarında - Adrenal bez hastalıklarında - Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımında - İleri derecede böbrek yetmezliği olan kişilerde
KEMİK ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN
Osteoporozun en sık görülme yerleri olan el, bilek, kalça ve omurga bölgelerinden yapılan kemik yoğunluk ölçümü yani DEXA ölçümü ile tanı konmaktadır. Bunun yanında hastalığın sebebinin araştırılması ve seyrinin belirlenmesi amacıyla kan ve idrar tahlilleri istenebilir. Osteoporoz tedavisi olan bir hastalıktır. Tanı sonrası tedavi başlanan hastalar düzenli kontrollerini aksatmamalı ve yıllık DEXA ölçümlerini yaptırmalıdır. Bu sayede olabilecek yan etkilerden ve kemik kırılması riskinden korunma sağlanabilir.
Osteoporoz riskini azaltmak için bunlara dikkat edin;
1. Düzenli ve dengeli beslenin
2. D vitamini ve kalsiyum takviyeleri kullanmayı ihmal etmeyin
3. Haftada 2-3 gün ortalama 30 dakika tempolu yürüyüş yapın
4. Yük bindirici ve kas kuvvetlendiren egzersizler yaparak kaslarınızı kuvvetlendirin
5. Sigara ve alkol kullanmayın
6. Osteoporoz riski oluşturabilecek ilaçlardan kaçının
7. Kronik hastalığınız varsa takip ve tedavisini aksatmayın