Milyonlarca çocuk için özel bir gün. Dünyanın her yerinden çok sayıda çocuk Türkiye'ye geliyor. Bu özel günü onlarla birlikte kutluyoruz. Okulda törenler yapılacak, Stadyumlara gidilecek, birçok eğlence ve gösteriler yapılacak. Çocuklar kostümlerini giyecekler. Mutlu bir şekilde dans edip şarkılarını söyleyecekler. Bazıları şiir okuyacak. Çocuklar için harika bir gün olmasına çalışacağız hep birlikte.
Pekala Bu güzel Bayramın Tarihçesi Nedir isterseniz biraz bunu açıklamaya çalışayım.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülkemizin milli bayramları arasında yer alır. Bu Bayram benim içinde çok önemli bir yere sahiptir. Her yıl ülkemizde coşkuyla kutlanan bayramımız ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.
Bu armağan sadece Türk çocuklarına değil bütün dünya çocuklarına armağan edilmiş hem milli bayram olarak kutlamamıza olanak sağlamış hem de dünyaya bu misyonu duyurmamıza vesile olmuştur.
Bayram olarak kutlanmasından önce neden bu tarih önemlidir bunu değerlendirmek gerekir.
Bu Tarih 23 Nisan 1920 de açılan (TBMM)Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de açılışıdır ve Türk tarihinde yerini almıştır.
Bu Kutlu gün şüphesiz ki tüm Türk Milletinin olduğu kadar Türk Irkının ve dahi referans olarak Türkiye’yi örnek alan Avrasya coğrafyasındaki halkların ve devletlerin de bekası için önemli bir yere sahiptir. Çünkü bugün Bir Milletin Özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazandığı, emperyalizmin kaybettiği ilk ve en önemli zaferidir. Bu örnek alınması gereken destansı hareketin çıkış noktasıdır.
Bayramın tarihi elbette 1920 yılından itibaren kutlanmaya başlanmadı. Hatta 1927 yılında şimdiki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun eski adı olan Himaye-i Etfal Cemiyeti Çocuk Bayramı olarak ilan edilmiştir. Hatta bu bayram 1929 yılında Çocuk Haftası şeklinde 7 güne çıkartılmıştır. Günümüzde pek konuşulmayan bir sivil toplum örgütü olan, Türk Ocaklarına kutlama organizasyonunda aktif rol verilmiştir. İlk baloda Yurdun muhtelif bölgelerinden gelen çocuklar Ankaralı Ailelerin yanına yerleştirilmiş ve kutlamalar yapılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal bu bayrama özel takdir ve önem göstermiş, toplumun bilinçlenmesi için çalışmış, devlet kurumlarını seferber etmiştir. Kurtuluş savaşında çıkmış bir ülkenin bedbaht öksüz ve yetim kalan çocuklarını sevindirmek ve güzel bir bahar gününde onları hayatın içtenliği ile Türk Milletinin şefkatiyle bütünleştirmek istemiştir. Bu konuya değinen çok az insan vardır ve bilmeyen yetkili sayısı ise azımsanmayacak kadardır.
1935 yılına gelindiğinde Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Çocuk Bayramımız birleştirilmiş ve tarih olarak Çocuk Bayramını kutladığımız tarih olan 23 Nisan Uygun görülmüştür. Bayramın adı da 1980 yılında tam bugün kullandığımız ismiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak son şekline kavuşmuştur.
Kaynaklar 1933 yılında Atatürk’ün çocukları makamında kabul edip, hediyeler dağıttığını bizlere sunmaktadır. Arabasını çocuklara tahsis ettiği ve kimsesiz ihtiyaç sahibi çocuklar için para toplandığı da kayıtlar arasındadır. Yani makamı çocuklara devretme geleneği yine Atatürk zamanından gelmektedir. Bu ritüel de neden yapıldığı konusu irdelenmediği için pek bilinmemektedir.
Atatürk bu noktadan hareketle Genç Türkiye Cumhuriyetini devredeceği yeni nesilleri Türk Ülküsü ve İdealizminin ışığında birleşsinler, aydınlansınlar ve hazırlansın diye böyle bir yöntemi tercih etmiştir.
Unutulmamalıdır ki Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bunu dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye Cumhuriyetidir.
Bayramın Uluslararası anlamını yükleyen mana deyimi ise daha yenidir. Atatürk bu bayramı dünya çocuklarına armağan ettiğini söylemiştir ancak 1979 yılında UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Çocuk yılı ilan etmesine müteakip, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından aynı yıl içinde 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği sayesinde dünya çapında ses getiren bir şenliğe dönüşmüştür.
Ancak Her zaman ki gibi riyakarlık batılı ülkelerce devam etmektedir. Bugün Birleşmiş Milletlerin ulusal Haftalar ve Günler Takviminin Nisan ayına bakarsanız bu bayramdan söz edilmediğini göreceksiniz.
Bugün için belirlenen özel kutlamalar arasında:
Telif Hakkı Günü veya Uluslararası Kitap Günü olarak da bilinen Dünya Kitap Günü,
Birleşmiş Milletler İngilizce Dil Günü, geleneksel olarak William Shakespeare’in doğum günü ve ölüm tarihi olarak görülen tarihi 23 Nisan’da kutlanması nedeniyle takvime alınmıştır.
Birleşmiş Milletler İspanyolca Dil Günü Kutlanmaktadır.
Kısaca Birleşmiş Milletlerin Kutladığı Milli Dil Bayramlarına bakacak olursak;
Arapça 18 Aralık, Çince 20 Nisan, Fransızca 20 Mart, Rusça 6 Haziran da kutlanır.
Türkçe ise Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen "Birinci Türk Dil Kurultayı"nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl ülkemizde "Dil Bayramı" olarak kutlanır. Bu Kutlamaya nedense hayret ki Birleşmiş Milletler icap etmez. Onun kutlama programı içerisinde yer almaz. Nedeni de 300 milyon nüfusa sahip Türk Irkına açıklamaya gerek de duyulmaz.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın da bu takvimde olmaması bu sebeple şaşırtıcı değildir.
Birleşmiş Milletler de uygulamalar böyle ise Dünya’da neler olur siz düşünün.
O nedenle Milli Bayram diye geçmeyin. Geçiştirmeyin. Kanal değiştirir gibi yüzünüzü buruşturmayın. Çocuklarımıza bir daha yaşanmamak üzere Milli Şuuru hissettirmek, onların omuzuna yük vermeden neşelenip gülüp koşmalarını sağlamak için eşsiz bir fırsattır bugün.
Ülkemiz MÖ 220 yılından başlayan bir devlet geleneğinin yaklaşık 2500 yıllık birikiminin evrimleşmiş halini temsil etmektedir. Bu ülke yakın coğrafyasıyla Milli, Kültürel, Dilsel, Tarihsel, Demografik, Ticari bir çok etkileşimlerin odak noktasıdır. Jeopolitik haliyle İklimsel, Doğa, Maden, Tarım, Su havzalarıyla ayrı bir öneme sahiptir. Bu ülke artık Genç Türkiye değil Aktif Dinamik Olgunlaşmış Bir Coğrafi Güçtür. Bu bayramlar bize geçmişi yad etmeyi sağlar. Geleceği tasarlamamıza imkan verir. Ve Şu an nerede olduğumuzu hatırlatır.
10 yaşındayken İzmir’imizin Karşıyaka stadyumunda özel kıyafetler eşliğinde 23 Nisan Şenliği Hareketleriyle başlayan çocukluk maceram aşkım ve şevkim halen devam etmektedir. İçimizdeki çocuk hiç bitmesin, aşkımız ve şevkimiz ilk günkü gibi parlasın.
Hepimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Var Osun, Şen olsun Kutlu Olsun. Bayramınız Kutlu Olsun Çocuklar. Yaşa Türkiye Cumhuriyeti Sonsuza Kadar…
EMCC Accredited Coach & Mentor▪️
Yönetici▪️Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)▪️
Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu {Gisar YUHAKO}