LGS İÇİN SON GÜN TÜYOLARI
AİLECEK AÇIK HAVA AKTİVİTELERİ YAPIN: Özellikle spor ve bedensel faaliyetler kaygıyı azaltmanın önemli anahtarları. Son günlerde ailecek yapılacak yürüyüş ve sportif faaliyetler çocuğun hormonal yapısını düzene sokar ve stresi azaltır.
HER TÜRLÜ İLAÇTAN UZAK DURUN: Endişeyi azaltmak ya da dikkati artırmak için çocuklarına sağdan soldan duydukları ilaçları kullandıran aileler var. Kontrolsüzce alınan ilacın çok boyutlu olumsuz etkileri olabilir.
KAYGINIZI ÇOCUKLARINIZA YANSITMAYIN: Ebeveynlerin bu günlerde kendilerini kontrol etmeleri lazım. Yüz ifadelerine, mimiklerine bile dikkat etmeleri gerekir. ‘Sonuç ne gelirse biz kabul ederiz’ şeklinde konuşmak iyi olur. ‘Kötü geçerse yandık, teyzenin çocuğundan geri kalırsan mahvolduk’ gibi cümlelerin çocuk üzerindeki olumsuz etkileri bilinirken, bunu ima eden beden dili, duruş, bakış bile çocukta kaygı yaratmaya yeterli olur. Çocuğu bildiğinden uzak tutan da ‘kaygı’ denen kelepçedir. Kaygı, becerileri siler süpürür.
SINAV SABAHI
İLK DAKİKALARDA SAĞLAM DURUN: Her işin ilk adımları, ilk teması zordur. Adaylar sınavda ilk 5-10 dakikayı iyi yönetir, sağlam dururlarsa avantaj elde ederler. Kahvaltı çok önemli. Sınav sabahı en kötü ihtimalle kayısı, incir, ceviz yemek gerekli. Beyin sınavda çalışacak, müthiş şeker tüketecek. Şeker belli bir seviyenin altına düşünce hafızadan bilgi gelmez. Midesine iyi bakan, ilk 10 dakikayı yöneten çocuk hakkı neyse onu alır.
KONSANTRASYON BOZULMASIN: Çocuklar iki oturum arasındaki 45 dakikalık molada ebeveynlerini görme şansını yakalayabiliyor. Burada en önemli unsur o sırada anne babaların çocuğa stres yüklememesi. Unutmayın çocuğun önünde bir sınav daha var. Çocuklar da bu molada kendi aralarında sınavın birinci oturumu hakkında konuşmaktan kaçınmalı. Çünkü bu arada yaptığı bir yanlışla yüzleşen çocuğun ikinci oturum öncesi motivasyonu düşebilir.