ISIRGAN TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR
Isırgan otu, tarih boyunca alternatif tıp tedavisinde sıkça kullanılmış bir bitkidir. Yapraklarında bulunan tüp şeklindeki tüylere temas edildiği zaman cildin yanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle ısırgan otunu eldiven takarak toplamak gerekir. Isırgan otu, Kuzey Asya kökenli bir bitkidir. Günümüzde Ülkemizde ve tim dünyada yaygın olarak alternatif tıp tedavisinde kullanılır. Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılsa da yaygın olarak son zamanlarda tohumu da kullanılmaya başladı.
Isırgan Tohumu Ne İşe Yarar?
Isırgan otu, vücudu toksinlerden arındırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta etkisizleştirilen toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Lenf sistemini uyarır. Fazla toksinlerin atılmasında büyük rol oynar.
Isırgan otu tohumu, böbrek taşı oluşumunu önler. Bu tohum, safra kesesi ve mesanede taş ve kum oluşumunu engeller.
Kan dolaşımını hızlandırır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Isırgan otunun içinde yüksek oranda C vitamini bulunur. İçeriğindeki Demir bileşenleri ise kırmızı kan hücresi oluşumunu hızlandırır. Kronik yorgunluğun ve aneminin hafifletilmesi sağlanıyor.
Diş eti iltihabı ve kanamaların önlenmesine yardımcı olur.
Isırgan Otu Tohumu Neye İyi Gelir?
Solunum sorunlarını gidermede etkilidir. Saman nezlesi ve astım gibi üst solunum yolu hastalıklarını hafifletir.
Alerjik hastalıkların hafifletmesini sağlar.
Eklem ağrılarını, romatizmayı ve kireçlenmeyi büyük oranda azaltır.
Gut hastalığının tedavisinde etkilidir.
Prostat kanseri başta olmak üzere prostat hastalıklarından korunmanızı sağlar.
Cildi güzelleştirirken ve sivilce oluşumunu büyük ölçüde önler.
Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.
Isırgan otu emzirme dönemindeki kadınların sütünü arttırmaya yardımcı olur.
Mide bulantısı ve ishali kesmeye yardımcı olur.
Isırgan Otu Tahrişi Nasıl Önlenir?
Isırgan otunu iyice kaynatarak yağını aldığınız zaman tahriş etme özelliğini kaybeder. Anti oksidan, anti ülser, mikrobiyal ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda ısırgan otu kalp, damar, böbrek taşı, kemik ve böbrek hastalıklarına karşı faydalıdır. Isırgan otu tahrişinin olduğu bölgeye dokunmamak ve çizmemek gerekir. Çünkü ısırgan otunun içinde bulunan kimyasallar çizik sonucu cildi daha çok tahriş eder. Bu bölgeyi bol sabun ve su ile yıkamak gerekir. Aynı zamanda bu bölgeyi Aleo Vera losyonları, kalamin losyonları ve soğuk bari kompleksler uygulanarak tahrişin etkisi azaltılabilir.
Isırgan Otu Ne İçin Kullanılır?
Isırgan otu, pek çok hastalık için şifa kaynağıdır. Her mevsim doğada bulunan bu ot, doğal bir tedavi aracıdır. Aynı zamanda bol miktarda mineral ve kalsiyum içerdiğinden vücuttaki ağrıların dindirilmesin yardımcı olur. Özellikle de mevsim geçişlerinde yaşanan grip ve nezlenin etkisini büyük oranda azaltır. Isırgan otu, sağlığa pek çok faydası ile bilinir. Kandaki şeker oranını düzenler ve kanı temizler. Depresyon oluşumunu önler.
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu, tam bir A ve C vitamini deposudur. Aynı zamanda ısırgan otu, bol miktarda antioksidan içerir. Isırgan otu, pek çok hastalıkla savaşır ve kolay iyileşme sağlar. En büyük özelliği, çok iyi bir idrar söktürücü olmasıdır. Aynı zamanda bu bitki kalp sağlığının korumasına da çok yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ısırgan otu, böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Isırgan otu, ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Doğal bir ağrı kesici özelliği olan ısırgan otu, vücuttaki pek çok ağrının hafifletilmesini sağlar. Isırgan otu, aynı zamanda saçları gürleştirir. Aynı zamanda bitkinlik ve halsizlik yaşayan kişilerin ısırgan otu çayı içmesi önerilir. Bu bitki, öksürüğü de azaltır. Isırgan otu, bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı kalkan görevi gören en şifalı bitkiler arasında yer alır.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Isırgan otu çayı, çok kolay bir şekilde hazırlanabilir. Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu çayını bir su bardağı kadar kaynar su ile haşlanır. Çay 10 dakika kadar bir süre demlendirmem sonra çay süzülerek içime hazır hale getirilir.
Bu çayın, tatlandırılmasan içilmesi önerilse de tatlandırmak istiyorsanız doğal balı kullanarak daha sağlıklı bir bitkisel çay oluşturabilirsiniz. Isırgan otu çayının tadını sevmeyenler için nane ile çayı tatlandırmadı çayı daha keyifli içilecek bir hale getirir. Bu çayı, hamile kadınların doktor kontrolünde içmesi önerilir. Aynı zamanda doktorunuza danışarak onun verdiği doz kadar günlük tüketim yapmanız önemlidir.