Her an batma riski taşıyan bu üniversiteler yakın takibe alındı. Üstelik, Kuruluş Kanunu'na göre her birinin ayrıca bir devlet üniversitesi de zorunlu olarak hamisi olduğu için sıkıntı yükseköğretimdeki 60 üniversiteyi yani her 3 üniversiteden birini ilgilendiriyor. Yüz binlerce öğrenci bir anda okulsuz kalabileceği gibi akademisyenler de ortada kalabilir.
Üniversiteleri yakın takibe alan ve ‘karne' vermeye hazırlanan YÖK, özellikle vakıf üniversitelerine yaptırımları arttıracak. Yükseköğretim sistemine 2 yani düzenleme daha getirmek için çalışma başlattığı öğrenilen YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın tüm gelişmeleri de kamuoyuyla paylaşma kararında ısrarcı olacağı kaydedildi.
İşte o en yeni 2 önemli adım;
NE KADAR HOCA YETİŞTİRİRLERSE
O KADAR ÖĞRENCİ ALABİLECEKLER!
1-Devletten akademisyen transfer ederek, hiç akademisyen yetiştirmeden vakıf üniversitelerini ticarethane gibi işletme dönemi bitiyor. Vakıf üniversitelerinin akademisyen-öğretim üyesi, yetiştirme durumları tek tek incelenecek. Akademisyen yetiştirmeyenin önce öğrenci kontenjan artış talepleri karşılanmayacak. Yazılı uyarılara rağmen yine akademisyen yetiştirmeyenlerin de öğrenci kontenjan artış talepleri reddedilecek.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ HOCALARIN
DÜŞÜK MAAŞLARI TAKİBE ALINACAK
2- YÖK Başkanı Saraç ve ekibinin bu gibi sistemde kaliteyi artırıcı, mevcut çıtayı yükseltici kararlara ve şeffaflaşmaya yönelik adımlarına ek olarak;
Vakıf Yükseköğretim Kurumların da görev yapan hocaların devlet üniversitelerindeki hocalardan çok daha düşük maaşla çalıştırılmasına yönelik bir çalışma da yapması bekleniyor. YÖK'ün bu konuda da yakın zamanda hocaları sevindirici bazı gelişmeler yaşanması bekleniyor.
kaynak:Sözcü