TEİS BAŞKANI SAYDAN'DAN SAHTE İLAÇ UYARISI: "İLAÇLAR ECZANELERDEN ALINMALI, ÇÜNKÜ ECZANELERDE SAHTE İLAÇ BULUNMAZ"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, vatandaşları sahte ilaç konusunda uyararak, “İlaçlar eczanelerden alınmalı, çünkü eczanelerde sahte ilaç bulunmaz” dedi.
Nurten Saydan, İstanbul’da piyasa değeri 7,5 milyon liralık sahte ilacın ele geçirilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşlara ilaçlarını eczaneden alma çağrısında bulundu. Saydan’ın açıklaması şöyle:
DEĞERİ 7,5 MİLYON LİRALIK 445 BİN 195 ADET SAHTE İLAÇ ELE GEÇİRİLDİ: “İstanbul’da, 7,5 milyon liralık sahte ilaç ele geçirildi. Yakalanan bu sahte ürünlerin içinde, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra yağ yakıcı, zayıflatıcı, kilo aldırıcı ve hormon geliştirmeye yarayan 445 bin 195 adet ilaç bulunuyor.
İNSAN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYORLAR: Toplum olarak pandemi sürecini en hasarsız biçimde atlatmaya çalıştığımız şu günlerde dahi sadece para kazanma amacı güden ve ehil olmayan kişi veya kişiler insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Her zaman söylediğimiz gibi ilaç ehil olmayan yerlerden ya da kişilerden alınmamalı. Bu konunun uzmanı olan eczacı danışmanlığında eczanelerden alınmalı. Çünkü eczanelerimizde sahte ilaç bulunmaz. Sahte ilaç pazarının yüksek kar getirmesi ve tüketicinin kolaylıkla bu ürünlerin orijinal olduğuna inandırılmaları, sahte ürün ticareti yapanlar için ortamı daha da cazip hale getiriyor.
SAHTE İLAÇLARIN BAŞINDA ZAYIFLAMA İLAÇLARI GELİYOR: Bu ilaçlar merdiven altında üretilip satılabiliyor. İnternet ve benzeri platformlarda özendirici reklamları yapılarak bu ürünler halka sunuluyor. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Ülkemizde sahte ilaçların başında zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor.
SAHTE İLAÇLAR ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR: Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeliler.
ECZANE DIŞINDA İLAÇ SATIŞINA İZİN VERİLMEMELİ VE BU KONUDA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANMALIDIR: Eczanelerimizdeki ilaçlar, İlaç Takip Sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığı'nın takip ve kontrolü altındadır. Eczanelerimizdeki her bir ilacın üstünde, T.C. kimlik numarası gibi karekodu bulunmaktadır. Yine Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bir uygulama ile vatandaşlar eczanelerimizden aldıkları ilaçların karekodlarını akıllı cep telefonları ile kontrol edebilmektedir. Dolayısıyla eczanelerden sahte ilaç alınması söz konusu olmadığı için vatandaşlarımız ilaç temin ederken sağlıklarını riske atacak yollardan uzak durmalıdır. İlaçlar eczanelerden alınmalı, çünkü eczanelerde sahte ilaç bulunmaz. Halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli ve bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.”