MARMARA NEFES ALAMIYOR
Denizlerimizdeki kirlilik ve iklim değişikliğinin etkileri gibi önemli gelişmeleri takip etmesi için Türkiye İş Bankası’nın ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunduğu insansız su altı planörü Deniz Kâşifi tekrar Marmara Denizi’nde göreve başladı.
Oksijensiz kaldı
ODTÜ’nün R/V Bilim II gemisinin şu ana kadar topladığı veriler ise Marmara Denizi’nin oksijensiz kaldığına işaret ediyor. Deniz Kaşifi’nin yeni görevi için düzenlenen toplantıda konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, verilerin Marmara’da yaşanan müsilaj gibi felaketlerin ve kirliliğin önlenmesine katkı sunacağını kaydetti. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu da “Şimdiye kadar toplanan verilerle müsilaj olayına eğilimli denizlerde, oksijen seviyelerinin düşük olduğu sularda çözüm önerileri geliştirmek için gerekli kritik bilgiler sağlandı. Cihaz, ilk aşamada sabit ölçüm istasyonu gibi kullanılarak aynı noktada 900 m derinliğe daldı ve İstanbul Boğazı’ndan çıkan jet akıntısının etkisi 24 saat gözlendi. İlk kez Boğaz jetinin etkisi yerinde ve gerçek zamanlı olarak ölçülebildi” dedi.
Marmara’da Doğu-Batı uzanımlı 76 km’lik bir hat boyunca ölçümler yaptıklarını aktaran Salihoğlu, “Bu ölçümler, kış koşullarında bile birçok alanın oksijen yönünden fakir olduğunu gösterdi. Buna karşın, Bandırma ve Edremit Körfezleri’nin de bulunduğu güney bölgesine oksijenli Akdeniz alt suyu girişi gözlendi. Fakat batıdan doğuya gittikçe bu etkinin tamamen kaybolduğu ve İzmit Körfezi gibi bölgelere yeterli oksijen taşınımının kış koşullarında bile çok sınırlı kalacağı ortaya konuldu” dedi.