KÜRESEL ISINMA ERKEN ERGENLİĞE YOL AÇIYOR
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Erken ergenlik, beklenen yaştan önce hormonal ve fiziksel olarak ergenlik belirtilerinin başlamasıdır. Erkeklerde 9 yaş, kızlarda ise 6-8 yaş öncesi başlayan ergenlik, erken kabul edilir. Dünya ısındıkça ergenliğe girme yaşı da düşmeye başladı. Küresel ısınma öncesi kızlarda göğüs büyümesi ve kasıklarda tüylenme görülmesi için erken ergenlik yaşı 8'den önce iken şimdi 6-8 yaş normal kabul edilmeye başlandı. Erken ergenliğe yüzde 8 civarında rastlanır; ancak ırklar arasında önemli farklılıklar var. Örneğin; siyahilerde bu oran yüzde 25, Araplarda neredeyse yüzde 50, kuzey ülkelerinde ise oldukça düşük, nerdeyse yok diyebiliriz" dedi.
HEM GENETİK HEM ÇEVRESEL FAKTÖRLER ERKEN ERGENLİĞE YOL AÇIYOR
Ergenlik yaşının genellikle kalıtsal olduğunu ve anne-babanın ergenliğe girme yaşının burada önemli bir faktör olduğunu kaydeden Dr. Şirin Seçkin, çevresel faktörlerin de erken ergenliğe yol açabileceğini söyledi.
Seçkin, "Erken ergenlik kızları daha çok etkiler. Türkiye'deki kız çocuklarında normal ergenlik 9-11 yaşları arasında, erkeklerde ise 10-13 yaşları arasındadır. Kız çocuklarının göğüslerinin sekiz yaşından önce büyümesi, erkek çocuklarda da testislerin dokuz yaşından önce büyümesi erken ergenlik açısından takip edilmesi gereken bir durumdur. 7 yaştan önce kıllanma ya da başka ergenlik bulgusu göstermek de erken ergenliktir. Erkeklerde testis büyümesi çok gözden kaçar; çünkü penis büyümesi en erken ergenlikten bir yıl sonra gelişir" dedi.
KİLOLU OLMAK DA RİSK FAKTÖRÜ
Dr. Seçkin, kilolu olmanın da erken ergenlik açısından bir risk olduğunu kaydetti. Seçkin, "Tavuk, soya, fitoöstrojenler, yalancı östrojenler içeren pestisidler, ftalatlar (esnekliği artırmak için plastiklere eklenir), esansiyel yağlar özellikle de lavanta yağı erken ergenliğe yol açabilir" ifadelerini kullandı.