Kredi kartlarının ardından ihtiyaç kredisi borçları için 60 aya kadar yapılandırılması kararı bankaları harekete geçirdi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar, ihtiyaç kredisi yapılandırma için çalışma başlattı. İhtiyaç kredisi borcu olanların gözü, bankaların borç yapılandırma için uygulayacağı faiz oranlarına çevrildi.
İşte İhtiyaç kredilerinin yapılandırılması hakkında merak edilenler.
İhtiyaç kredilerinin yapılandırılmasına ilişkin merak edilen 10 soru ve yanıtları şöyle:
1. BAŞVURULAR HANGİ TARİHTE BAŞLAYACAK?
Konuya ilişkin düzenleme, hafta başından itibaren uygulamaya girdi.Müşterilerin başvurusuyla yapılandırma süreci başlayacak. Bankaya giderken TC numarası yazılı kimlik ve çalışılıyorsa maaş bordrosunun alınması gerekiyor.
2. DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANABİLECEK?
Yapılandırma talebe bağlı olacak. İhtiyaç kredilerinin anapara ya da faiz ödemelerini geciktirenler yararlanacak. Yararlanmak için kredinin 10 Şubat tarihinden önce çekilmiş olması gerekiyor.
3. DÜZENLEME, YENİ ALINACAK KREDİLERİ KAPSIYOR MU?
BDDK yönetmeliği sadece borcunu ödemekte zorlananları kapsıyor.İhtiyaç kredisi çekeceklere uygulanan vade sürelerini içermiyor.
4. YAPILANDIRMA İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ NEDİR?
Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına yönelik kampanyada olduğu gibi, ihtiyaç kredisi için de başvuru için bir süre sınırı bulunmuyor.
5. VERİLECEK KREDİLERDE FAİZ ORANLARI NE OLACAK?
Bankaların, uygulayacakları faiz oranlarını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.
6. VADEDE 60 AY ZORUNLU MU?
İhtiyaç kredisinin yapılandırılmasına ilişkin 60 aylık vade, başvuruyla beraber başlayacak. Bu sürenin üzerine çıkılmayacak. İsteyen daha kısa süreli kredi kullanabilecek.
7. TEMEL KRİTERLER NELERDİR?
Yapılandırma başvurusu bankanın mevcut kredi değerlendirme kredilerinin yanı sıra, vatandaş lehine ek kriterlere göre de değerlendirilecek. Her durumda tüm değerlendirme yasal mevzuat çerçevesinde yapılacak.
8. HAYAT SİGORTASI YAPILACAK MI? KEFİL İSTENECEK Mİ?
Hayat sigortası tüketici kredilerinde isteğe bağlı standart bir ürün, yapılandırma sırasında müşterilerden kefil istenmeyecek.
9. BAŞVURU ÜCRETİ OLACAK MI?
Herhangi bir başvuru ücreti söz konusu olmayacak. Birleştiren ihtiyaç kredisi kullanarak kredi kartı borçlarını yapılandıran vatandaşlar aynı bankada ihtiyaç kredisini de yapılandırabilecek.
10. BORÇ SINIRI VAR MI?
Yapılandırılan borçlar için bir sınır bulunmuyor. 500 liralık borç da, 100 bin liralık borç da yapılandırılabilecek. Ancak kredi kartında olduğu gibi kişinin gelir düzeyinin borcu ödeyip ödemeyeceği kriterine bakılacak.
Kaynak.Sabah