Son günlerde yaşanan çocuk istismarı ve çocuk tecavüzlülerine dikkat çekmek ve kınamak için Şile’de yayın yapan gazetecilerin organize ettiği bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Vatandaşlar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüş Şile Meydanından Başladı. Üsküdar Caddesi üzerinde gerçekleşen sessiz yürüyüşe katılanlar Şile Belediye Meydanı’nda toplandı. Sloganların atılmadığı yürüyüş sırasında yürüyüşe katılanlar protesto amaçlı alkış tuttu.
Organizasyonunu Yıldız Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yasemin Eryıldız, Haber Şile Gazetesi İmtiyaz Sahibi Nurcan Kırcalı ve Şile Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Zafer Ketenci’nin birlikte düzenlediği yürüyüş sonrası Şile Belediye Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.
Yıldız Haber İmtiyaz Sahibi Yasemin Eryıldız’ın duyurduğu basın açıklaması şöyle;
“Bilhassa son yıllarda toplumumuzda ahlaki açıdan alışık olmadığımız, örflerimizle, ananelerimizle, inançlarımızla,vicdanımızla,insanlığımızla asla uyuşmayan çocuklarımıza yönelik üzüntü verici olaylar yaşamaktayız.
Bizlere Allah’ın emaneti olan 2, 3, 5, 7 yaşlarında, hatta 6 aylık yavrularımız ülkenin çeşitli yerlerinde cinsel istismara, tecavüze ve şiddete maruz kalmaktadır.
Toplumun korunmaya muhtaç, öncelikli sınıfı olan çocuklarımız hem ülkemizin geleceği, hem de yarınlarımızın teminatı iken bu yaşanan olaylar toplumumuzun geldiği sosyo-psikolojik nokta hakkında endişelerimizi arttırıyor. Toplum psikolojimizin irdelenmesi ve incelenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Dünya ve Türkiye çapında yapılan araştırmalar aile içi şiddet vakalarında artış olduğunu ve maalesef ülkemizin de bu konuda ilk sıralarda olduğunu ortaya koyuyor. Babalar eşlerine, anneler çocuklarına şiddet uygulamakta.
Hızla artan şiddete eğilimli aile yapılarında yetişen çocuklar ise hırsızlık, cinayet ve tecavüz olaylarına karışan kitlenin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Devletimize, akademisyenlere ve üniversitelerimize düşen görev ilk olarak zedelenen toplum psikolojimizi onarmaktır.
Akabinde yapılacak olan şey ise devletimizin bilhassa çocuğa yönelik istismar, şiddet ve tecavüz olaylarında cezai yaptırımları arttırması ve daha caydırıcı hale getirmesidir.
Zira 2018 yılında TÜİK verilerinden de yararlanılarak ASUMA Suç araştırma merkezi ve İMDAT derneği tarafından yapılan bir akademik çalışma bu konuda içler acısı bir durumda olduğumuzu ortaya koyuyor. Araştırmanın rakamlarına göre Türkiye’de 0-11 yaş arası 28 bin, 12-14 yaş arası 20 bin, 15-18 yaş arası 38 bin çocuk şiddet dolayısı ile yaralanma mağduru.
Cinsel suç mağduru olan istismara uğramış çocukların oranı 2014’den bu yana %34.5 arttı. Ülkemizde çocukların cinsel istismarı konusunun cezai müeyyidesini düzenleyen TCK. 103 maddeye 2018 yılında eklenen 2 fırka cezaları arttırmasına karşın toplumun yüreğine su serpecek yaptırımları halen daha getirmemektedir.
Olayın bir başka pedagojik boyutu da ailelere düşmektedir. Çocuklarımıza Polis ve Jandarma’dan korkmayı öğretmek yerine onlara güvenmeyi, onlardan yardım istemeyi öğretmeliyiz. Zira bu basit öğrenim belki de çocuğun hayatını kurtaracak bir pratiğe dönüşecektir.
Şile halkının ve Türk toplumunun sesi olmak adına düzenlediğimiz bu organizasyonda ekran veya akıllı telefon karşısında lanet okumak yerine hassas noktamız, kırmızı çizgilerimiz olan evlatlarımıza daha fazla zarar gelmesini önlemek istedik.
Ananelerinde, inancında çocuklara sahip çıkmayı başta tutan Türk milleti artık minik bedenlere yapılan bu alçak saldırılara tahammül edemez hale gelmiştir. Yaşanan olaylar toplumsal infial yaratmaktadır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle; Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”
Basın açıklamasının ardından İstiklal Marşı okunması ile protesto eylemi son buldu.