YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER DAHA SIK ACIKTIRIYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, yavaş yemek yemenin dengeli leptin salınımını destekleyeceği için iştahı kontrol etmeyi ve daha sağlıklı beslenmeyi sağladığına dikkat çekti.
Günlük hayatın hızlı temposunun özellikle büyük şehirlerde birçok insanın öğünlerini atlamasına, düzenli ve sağlıklı beslenememesine yol açtığını belirten Güngör, "Bu sebeple de çabuk ulaşılan, yağlı, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk acıktıran besinler tercih ediliyor. Oysa bazı yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi oluşturuyor" açıklamasında bulundu.
"HER KANSER TÜRÜNDEKİ BESLENME PLANI FARKLIDIR"
Tokluk için yüksek kalorili besilerin tüketilmesine gerek kalmayacağını belirten Hande Güngör, "Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı. Proteinler hem leptin duyarlılığını artırırken, sindirim süresi daha uzun sürdüğü için ghrelin seviyelerini düşürmede ve kilo vermede etkilidir. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmeli. Yağlı balıklar, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi sağlıklı yağlar tüketilmeli. Böylece omega 3 - omega 6 sağlıklı yağ asitlerinden faydalanarak, mide boşalımı ve tokluk süresini uzatılmış olur. Su tüketimi, kalorisiz, şeker ilavesiz sıvılar tercih edilmeli" diye konuştu.
Öğün saatlerinin planlanmasının da çok önemli olduğuna değinen Hande Güngör, "Tüm besin öğelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulanmalı. Sık sık atıştırma alışkanlığı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından uzak durulmalı. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavaş yeme alışkanlığı edinilmeli. Yavaş yemek yemek dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmenizi sağlar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, değiştirmeyi ya da iyileştirmeyi hedefleyin" dedi.
Yüksek kalorili besinler genellikle yüksek yağ, şeker ve/veya karbonhidrat içeriğine sahip olanlardır.İşte bazı yaygın yüksek kalorili besin örnekleri:Fast Food Ürünleri: Hamburgerler, patates kızartması, pizza gibi fast food ürünleri genellikle yüksek kalorili ve yağlıdır.İşlenmiş Gıdalar: Çips, krakerler, hazır atıştırmalıklar ve işlenmiş et ürünleri yüksek kalorili olabilir.Tatlılar: Pasta, kurabiye, dondurma, çikolata gibi tatlılar yüksek şeker ve yağ içeriğiyle kalorili olabilir.
Yağlı Etler: Kuzu eti, sosis, bacon gibi yağlı et ürünleri yüksek kalorili olabilir.Fındık ve Tohumlar: Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişler ve tohumlar sağlıklı yağlar içermelerine rağmen kalori yoğunluğu yüksektir.Süt Ürünleri: Tam yağlı peynir, krema, tereyağı gibi süt ürünleri yüksek kalorili olabilir.Alkollü İçecekler: Birçok alkollü içecek, özellikle kokteyller ve bazı biralar, önemli miktarda kalori içerebilir.Bu besinleri tüketirken, özellikle kilo kontrolü veya sağlıklı bir diyet sürdürmek istiyorsanız, porsiyon kontrolüne dikkat etmek önemlidir. Yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketimi, kilo alımı, sağlık sorunları ve beslenme dengesizliklerine yol açabilir.