DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR
Domuz gribinin belirtileri mevsimsel grip ile benzerlik gösterir. Kişi özelinde farklılık gösteren domuz gribi belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:
Ateş,
Baş ağrısı,
Boğaz ağrısı,
Burun tıkanıklığı,
İştah kaybı,
Nadir olarak ishal,
Nadir olarak kusma,
Öksürük,
Titreme,
Üşüme,
Vücut ağrıları,
Vücutta yorgunluk.
Çocuk ve bebeklerde domuz gribi belirtileri saptanması zordur. Dikkate alınması gereken belirtiler ise şöyledir:
Ateş ve ateşin neden olduğu vücut döküntüleri,
Huzursuzluk,
Dalgınlık,
Nefes almada güçlük,
Sıvı tüketmek istenmeme,
Uykudan uyanmada güçlük.
Domuz Gribi Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?
Hastalıklar karşısında vücut direnci düşük olan, kronik hastalığı bulunan kişiler hem mevsimsel gribi hem de domuz gribini ağır belirtilerle geçirir. Hastalığın ağır belirtilerle geçmesi durumunda da hastalarda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Çeşitli organlarda iltihaplanmalar bu sonuçlardan biridir. İltihaplanma ise bu durumun en yaygın görüldüğü organı yani akciğeri etkileyerek zatürre (viral pnömoni) tablosu yaratabilir. Bunun dışında astın hastalığı bulunan kişilerde hastalık H1N1 virüsü ile birleştiğinde solum yetmezliği şiddetli yaşanabilir ve bu durum hastanın yaşamını tehdit edebilir. Bu türden ciddi boyutlu durumlar domuz gribinin gelişmesini takiben 48 saat içinde gelişim gösterir.
Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir?
H1N1 tablosunun yaşanmasına neden olan sebepler mevsimsel griple hemen hemen aynıdır. Domuz gribi virüsü; insan, kuş ve domuzlarda görülen H1N1 virüsünün bir karışımıdır. H1N1 virüsü geçirdiği evrimle domuzdan insana solunum yoluyla kolaylıkla bulaşır. Bulaşmanın bir diğer yolu da domuz etinin yeterince pişirilmeden tüketilmesidir. Bu sebepler ülkeler arasında yapılan seyahatler sonucu belirtiler ve domuz gribi ölüm oranı dünya geneline yayılır.
Domuz Gribi Nasıl Gelişir?
Domuz gribi, H1N1 influenza virüsü sebebiyle gelişen ve aniden başlama özelliği taşıyan bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık üst solunum yollarında iltihaba neden olarak zaman içinde alt solunum yollarına da ilerleyebilir. Virüsün vücuda girmesinin ardından çoğalma başlar ve bu süre domuz gribi kuluçka süresi olarak adlandırılır. Bu süreç 1 ile 4 gün arasında değişebilir ve ortalama olarak da 2 günü bulur. Hastanın bulaştırıcılığı belirtilerin gözlemlenmesinden 1 gün önce başlar ve 5 ile 7 gün kadar devam eder. Bulaştırıcılık süresi vücut direnci düşük olan ve küçük yaş grubunda olan kişilerde 10-14 güne kadar uzayabilir.
Domuz Gribi Bulaşıcı mı? Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
“Domuz gribi bulaşıcı mı?” diye merak ediyorsanız bulaşıcı bir seyirde ilerlediğini ve domuz gribi bulaşma süresi ile hızlı olduğunu bilmelisiniz. Peki domuz gribi nasıl bulaşır? Hastalığa neden olan H1N1 virüsünün yayılımı mevsimsel griple aynıdır. Yani enfekte olan kişinin hapırması ya da öksürmesi ile oluşan damlacıklardan ya da dokunduğu eşyalarla temasın ardından ağız, göz ve burna dokunulmasından bulaşır.
Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?
H1N1 tedavisi için yetişkinlerde doktora başvurulması gereken belirti ve durumlar aşağıdaki gibidir:
Ani baş dönmesi,
Bilinç bulanıklığı,
Göğüste veya karında ağrı,
Nefes almada zorluk veya nefes darlığı,
Şiddetli veya kalıcı kusma.
Çocuklarda domuz gribi nedeniyle doktora başvurulması gereken belirti ve durumlar aşağıdaki gibidir:
Dehidrasyon veya yeterince sıvı içmemek,
Deride döküntü,
Grip semptomlarının düzelmesi ancak yüksek ateş ve daha şiddetli öksürük ile geri dönmesi,
Halsizlik,
Hızlı nefes alma veya nefes almada zorluk,
Mavimsi ten rengi,
Sinirlilik hali,
Yüksek ateş.