BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin On İlkesi
Sevgili Şileli Dostlar,
Sizlerle Birlikte Medya Hayatıma Yeniden Dönmek Eşsiz bir Keyif oluyor Benim için.
Benim için böyle anlamlı bir günde Hayatımızı Sürdürdüğümüz zaman dilimi içinde Aile ve Özel hayattan sonra en çok meşguliyetimizi alan ve Mutlu Olmak, Başarılı Olmak fikirlerini Hayatımızda Perçinleyen İş hayatımızdan dem vurarak başlamak istiyorum.
Madem ki Böyle bir Niş İş Mecrasına yelken açtım O halde Birleşmiş Milletlerin İş Standartları gibi Çevrilebilecek 10 İlkesinden başlayarak Hem aidiyet, Hem Başarı, Hem Topluma Fayda, Hem Sosyal Sorumlulukları belirleyen bu ilkelerin üzerinden geçerek benim de desteklediğim ve iş hayatımda mottom olan ilkeleri sizlerle paylaşmak istiyorum:
Kurumsal sürdürülebilirlik, bir şirketin değer sistemi ve iş yapmak için ilkelere dayalı bir yaklaşımla başlar. Bu, asgari olarak insan hakları, çalışma, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında temel sorumlulukları yerine getirecek şekilde faaliyet göstermek anlamına gelir. Sorumlu işletmeler, bulundukları her yerde aynı değerleri ve ilkeleri benimserler ve bir alandaki iyi uygulamaların diğer alandaki zararları telafi etmediğini bilirler. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin On İlkesini stratejilere, politikalara ve prosedürlere dahil ederek ve bir bütünlük kültürü oluşturarak şirketler yalnızca insanlara ve gezegene karşı temel sorumluluklarını sürdürmekle kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli başarı için zemin hazırlıyorlar. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin On İlkesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden , Uluslararası Çalışma Örgütü'nün İş Yerinde Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi'nden , Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesi'nden ve Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nden türetilmiştir .
İnsan hakları İlke 1 : İşletmeler, uluslararası olarak ilan edilmiş insan haklarının korunmasını desteklemeli ve saygı göstermelidir;
İlke 2 : İnsan hakları ihlallerinde suç ortağı olmadıklarından emin olunmalıdır;
İş gücü İlke 3 : İşletmeler, örgütlenme özgürlüğünü ve toplu pazarlık hakkının etkin bir şekilde tanınmasını desteklemelidir;
İlke 4 : her türlü zorla ve zorunlu çalıştırmanın ortadan kaldırılmasına öncülük etmeli;
İlke 5 : çocuk işçiliğinin fiilen ortadan kaldırılmasına dikkat etmeli;
İlke 6 : istihdam ve meslekle ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına azami gayret sarfetmelidir.
Çevre İlke 7 : İşletmeler çevresel zorluklara karşı ihtiyatlı bir yaklaşımı desteklemeli;
İlke 8 : daha fazla çevresel sorumluluğu teşvik etmek için girişimlerde bulunmalı;
İlke 9 : Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını teşvik etmeleri toplum sağlığı ve sürdürülebilirlik için faydalı olacaktır.
Yolsuzlukla Mücadele İlke 10 : İşletmeler, haraç ve rüşvet dahil olmak üzere her türlü yolsuzluğa karşı çalışmalıdır.
Dünyanın eşitlik hiyeraşisi içinde yürümediğini ancak ahlak toplum kuralları dışında hukuk ve devlet otoritesinin koyduğu sosyal güvenlik, iş kanunları, çalışma yasaları, belediyelerce belirlenen nizam ve intizam ile şekillenir.
Buna iş ve meslek örgütlerinin de bazı verileri eklenince çalışma ortamı oluşur. Fakat Topluma, Dünyaya faydalı ve hayat standartlarını el üstünde tutan Birleşmiş Standartları ile daha güvenli daha yaşanabilir bir iş çevresi, çalışan ve çalışma tutarlılığı edinilecektir.
Bu ilkelerin her biri bir çok alt kategorilerle aslında Birleşmiş Milletlerce açıklanır. Yıllara yaygın bir şekilde de yeniden değerlenip gelişen toplum ve teknolojik sistemlerle revizyona tabi tutulur.
Bunu işletmelerin Satış Pazarlama, Hukuk, İnsan Kaynakları, Halkla İlişkiler ve Üst Yönetimleri değerlendirerek yönetebilirler.
Bu ilkelere uymanın dünyaya vereceği pozitiflik dışında, Kurumun Marka değerine katkısı inanılmaz bir ölçüttür. Uygulayıcıya özellikle bilinçli tüketicinin yaklaşımı ve sadakati üst düzeyde gerçekleşir. Başarıya giden yolda adil, dürüst, ilkeli, yardımsever, kaliteli ürün ve hizmet üretmenin keyfi ile birlikte kaçınılmaz ciro artışları sektörel bazda liderliklerin dışında saygı görülmesine de imkan sağlar.
O nedenle bu ilkeleri uygulamalı hayatımıza aktarmalı modern hayatta insan algısını ortaya koymalıyız hep birlikte. Yayınlayan:
Cihan FULSER
EMCC Accredited Coach & Mentor▪️Yönetici▪️Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)▪️ Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu{Gisar YUHAKO}