GÖZLERDEKİ SİNSİ TEHLİKE
Fark edilmeden sinsice ilerleyen bu hastalığın tekrarlamasını önlemek için altında yatan sebeplerin de araştırılması şart" dedi. Başta Behçet Hastalığı, ankilozan spondilit, iltihabi bağırsak hastalığı olmak üzere birçok romatizma hastalığında ve multiple skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarda üveit görülebildiğinin altını çizen Prof. Dr. Oray, şöyle dedi: "Juvenil idiyopatik artrit denilen eklem romatizması olan çocuklarda üveit görülebilir.Çocuklar şikayetlerini çok iyi ifade edemedikleri için ve bazen gözlerde kızarıklık olmadığı için özellikle eklem romatizması olan çocuklarda belli aralıklarla üveit açısından göz taraması yapılması çok önemlidir. Romatizma hastalıkları dışında uçuk virüsü olarak bilinen herpes virüs, toksoplazma, kedi tırmığı hastalığı, frengi, verem gibi birçok enfeksiyon hastalığı da üveite neden olabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR
Gözde kızarıklık, ağrı, ışık hassasiyeti, bulanık görme, uçuşan siyah noktalar görme, hastaların en sık karşılaştığımız şikayetleridir.
Göz muayenesi ile üveit tanısı koyulur. İltihabın gözü ne derece etkilediğini değerlendirmek için göz anjiografisi, optik koherens tomografi, retina sinir lifi analizi, görme alanı değerlendirmesi ve laser flaremetre gibi ek görüntüleme yöntemlerinden faydalanırız. Altta yatan sistemik hastalığın araştırmasında da detaylı kan tahlilleri, MR, bilgisayarlı tomografi gibi sistemik görüntüleme yöntemlerinden faydalanırız.